vesti

img1

"Zvuk lampaša" nagrađen na Festivalu "Prvi kadar"

Nagrada „FILMSKA KLAPA" za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji „Novi pogledi" na 11. Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu (Republika Srpska, BiH), održanom od 6. do 11. novembra 2017. godine, pripala je filmu "Zvuk lampaša" rediteljke Antonije Milčeve koji je snimljen tokom 11. Međunarodnog studentskog filmskog kampa "Interakcija 2016" u Užicu.img1

POČELA 12. INTERAKCIJA - filmove o “velikim ljudima u malim gradovima” snimaju dokumentaristi iz celog sveta

U četvrtak, 10. avgusta, dolaskom petanest učesnika, studenata filmskih akademija iz različitih krajeva sveta u Beograd, počeo je 12. Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija 2017”. Studenti režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, okupili su se u Kulturnom centru Beograda i nakon uvodne radionice, otputovali su put zapadne Srbije. Podeljeni u tri ekipe, tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, učesnici će pronaći priče i snimiti tri dokumentarca na temu „Mali grad – veliki ljudi”.

Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe će se okupiti u Požegi, u kojoj će do 25. avgusta boraviti i montirati dokumentarce. Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 26.avgusta 2017, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.img1

INTERAKCIJA 2017 - OD 10. DO 27. AVGUSTA

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, u drugoj polovini avgusta u Požegi će boraviti 35 mladih dokumentarista iz 21 zemlje, koji će u okviru 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija 2017 i 7. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc 2017 učestvovati u produkciji dokumentaraca, odnosno prisustvovati predavanja iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma.

U okviru kampa Interakcija, od 10. do 27. avgusta, 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, podeljeni u tri ekipe, snimiće tri dokumentarna filma na temu Mali grad-veliki ljudi. Najpre, tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku, učesnici će pronaći priče i snimiti materijal za dokumentarce. Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe okupiće se u Požegi, gde će im se pridružiti i 20 polaznika masterklasa Interdoc.

U narednih deset dana, dok učesnici kampa montiraju svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Ovogodišnji predavači na masterklasu su naši istaknuti dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Istovremeno, u večernjim satima, učesnici kao i ljubitelji dokumentarnog filma iz Požege i okolnih mesta, moći će da pogledaju studentske, ali i dokumentarce afirmisanih, domaćih autora. Pored filmova učesnika, u okviru programa Interscreen, biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani Anplagd, Mladena Kovačevića, kao i Flotel Europa, Vladimira Tomića, dokumentarni film koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinskom filmskom festivalu. Tamara von Steiner predstaviće Udruženje dokumentarista DokSrbija i tom prilikom biće prikazan njen dokumentarac Controindicazione. U programu Interscreen biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, a u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola - CILECT.

U saradnji sa MEDIA deskom Srbija, 18. i 19. avgusta, biće održani MEDIA dani, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa Kreativna Evropa. Tom prilikom biće predstavljene osnovne informacije o MEDIA potprogramu, karakteristike konkursnih procedura koje postoje u okviru ovog potprograma, ali biće reči i o evropskim kulturnim politikama i generalnim ciljevima programa.

Od prošle godine, istovremeno sa održavanjem kampa Interakcija i masterklasa Interdoc, održava se i Inter | Video | Akcija, rezidencijalni program za domaće video umetnike. Ove godine, umetnici Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa, kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom će realizovati svoje video radove.

Ovogodišnji kamp Interakcija će započeti otvaranjem izložbe radova Dragane Žarevac i Anice Vučetić, koji su nastali tokom prošlogodišnje rezidencije. Izložba će biti otvorena, u sredu 9.avgusta, u 20 časova, u Galeriji Remont u Beogradu, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju.

U slobodno vreme, učesnici će posetiti Drvengrad i manastire Ovčarsko kablarske klisure, a premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 26. avgusta.

Kroz realizaciju projekata, NFC Filmart, nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih, da podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola, kao i da kroz rad u multinacionalnim filmskim ekipama podstiče multikulturalnost i razmenu iskustva između studenata filmskih akademija iz celog sveta. Do danas, na kampu je učestvovalo 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 78 učesnika iz 30 zemalja. Snimljen je 41 dokumentarni film i osvojeno 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Grada Čačka, kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.img1

„INTERAKCIJA“ PREDSTAVLJENA NA PALIĆKOM FESTIVALU

U utorak, 18. jula 2017. godine, u bioskopu Abazija na Paliću, u okviru 24. Festivala evropskog filma Palić, predstavljen je kamp Interakcija, projekcijom izabranih filmova snimljenih tokom prvih jedanaest godina realizacije kampa.

U ime organizatora Interakcije, publiku je pozdravio Dejan Petrović, direktor NFC Filmart, a zatim su prikazani dokumentarci: HE-Helijum (reditelj:Giuseppe Schettino), Grupni portret s leđa (reditelj:Vojin Vasović), Nikoga nije briga (reditelj:Wolfram Huke), Gorka šala (reditelj:Roozbeh Kafi), Ringišpil (reditelj:Luka Popadić) i Ukras sveta (reditelj:Stefan Krasić).

Ovogodišnji Palićki festival otvoren je 15. jula, projekcijom filma Na telu i duši, mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, koji je nagrađen Zlatnim medvedom za najbolji film na ovogodišnjem Berlinskom festivalu. Takođe, na otvaranju, Mira Banjac, predsednica Saveta Festivala, uručila je Slavku Štimcu nagradu Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskom filmu.

Festival traje do 21.jula.

Program Festivala


img1

PROGRAM FILMOVA „INTERAKCIJA 2015 & 2016“ PRIKAZAN U DOMU KULTURE „STUDENTSKI GRAD“

U petak, 9.juna 2017.godine sa početkom u 20 časova, u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ u Beogradu prikazani su dokumentarci snimljeni tokom Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ u prethodne dve godine. Prikazani su: „Zvuk lampaša“, Antonije Milčeve, „Ruševine“, Pavela Rižjaka, „Koreni“, Ane Korž, „Grad“, Angela Linaresa, Hod po šinama“, Atefeh Khademolreze, „Ukras sveta“, Stefana Krasića.

više informacija


img2

REZULTATI SELEKCIJE - 12. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI KAMP "INTERAKCIJA 2017"

Članovi selekcione komisije: Kaveh Ghahreman (reditelj, Iran), Ana Opačić (rediteljka, Hrvatska) i Slađana Petrović Varagić (predstavnica NFC Filmart, Srbija) razmotrili su prijave kandidata i odlučili da su učesnici 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa "Interakcija 2017":

Sektor PRODUKCIJE:

 • Milena Šmigić (Srbija) / Fakultet dramskih umetnosti (Srbija)
 • Martina Vranjić (Hrvatska) / Akademija umetnosti, Beograd (Srbija)
 • Marina Čabarkapa (Crna Gora) / Akademija umetnosti, Beograd (Srbija)


Sektor REŽIJE:

 • Efim Graboy (Izrael) / The Steve Tisch School of Film and Television (Izrael)
 • Javier Extremera Rodríguez (Španija) / ECAM - Escuela de Cinematografía y del Audiovisual de la Comunidad de Madrid (Španija)
 • Sead Šabotić (Crna Gora) / Fakultet dramskih umjetnosti, Cetinje (Crna Gora)


Sektor KAMERE:

 • Bartosz Opolski (Poljska) / WRiTV- Krzysztof Kieślowski Faculty of Radio and TV (Poljska)
 • Constanza Sandoval (Argentina) / Diseño de Imagen y Sonido, FADU (Argentina)
 • Ioana Turcan (Rumunija) / College of Visual and Performing Arts (SAD)


Sektor ZVUKA:

 • Dikesh Khadgi Shahi (Nepal) / Oscar International College of Film Studies (Nepal)
 • Anton Levkin (Rusija) / VGIK - The All-Russian State Institute of Cinematography of S. A. G. (Rusija)
 • Marina Cherepanova (Rusija) / VGIK - The All-Russian State Institute of Cinematography of S. A. G. (Rusija)


Sektor MONTAŽE:

 • Walid Messnaoui (Maroko) / ESAVM - Ecole Supérieur des arts visuels de Marrakech (Maroko)
 • Kunal Walve (Indija) / Film and Television Institute Of India (Indija)
 • Peter Moussa (Liban) / American University in Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati)SELEKCIONA KOMISIJA

KAVEH GHAHREMAN, reditelj (Iran)

Studirao je kinematografiju i 2005. godine magistrirao je na Soureh univerzitetu u Teheranu, kao i na Univerzitetu umetnosti u Teheranu 2008. godine. Naredne, 2009. diplomirao je na AFA (Azijskoj filmskoj akademiji) nakon jednomesečne radionice u Busanu, Južna Koreja. Kratkim filmom se bavi od 2002. i do sada je radio na 27 kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Takođe, bio je i reditelj TV reklama i napravio je više od 200 reklamnih spotova tokom poslednjih 6 godina. Pored snimanja filmova, bio je i predavač iz oblasti filma za IYCS (Iransko filmsko društvo mladih) u Teheranu. Jedan je od članova ISFA upravnog odbora (Udruženje stvaralaca kratkog filma u Iranu). Učestvovao je na brojnim filmskim festivalima i za svoj rad je nagrađivan.ANA OPAČIĆ, rediteljka (Hrvatska)

Diplomirala je filmsku i TV režiju na Umetničkoj akademiji u Splitu i trenutno je na zadnjoj godini doktorskih studija u Skoplju, smer Kulturologija. Učestvovala je u brojnim međunarodnim projektima, radionicama. Radi u organizaciji dvaju filmskih festivala (video produkcija, selektor filmova). Napravila je oko 20 kratkih filmova, video instalacija i performansa koji su prikazani na 14 međunarodnih festivala. Za svoj rad je nagradivana. Svoj pretposlednji film „Žuti kišobran“ režirala je s međunarodnom filmskom ekipom iz Britanije, Francuske, Litvanije i Makedonije. 2013. godine bila je članica žirija na Međunarodnom festivalu novog filma u Splitu, a od iste godine je stalni član umetničkog konzilijuma festivala See a Paris u Parizu. Učestvovala je na Sarajevo talent campusu. Radi u sektoru produkcije i režije na dugometražnim filmovima i serijama i piše filmske kritike za časopis Nova Makedonija.SLAĐANA PETROVIĆ VARAGIĆ, predstavnica NFC Filmart (Srbija)

Diplomirala 2001. godine na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na odseku za istoriju umetnosti. Magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 2014. godine, na grupi za Studije Filma i medija. Radila kao urednica Gradske galerije Požega, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, direktorka Kulturnog centra Požega. Trenutno radi kao urednica programa Gradske galerije Požega. Od 2006. godine članica je i programska koordinatorka NFC „Filmart“ iz Požege. Od 2006. godine radi kao koordinatorka programa na projektu Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija”. Autorka je više projekata: Fotodokumenti, Ideja-ne-realizacija, Kritika na delu i Inter-video-akcija (rezidencija za video umetnike). Radila je kao kustoskinja i selektorka brojnih grupnih i samostalnih izložbi domaćih i stranih umetnika.

img2

DESET GODINA „INTERAKCIJE“ NA MARTOVSKOM FESTIVALU

64. Martovski festival: film „Zvuk lampaša“ u takmičarskom programu i prezentacija kampa „Interakcija“ i masterklasa „Interdoc“ u okviru programa „Speed Introduction – festivals meet festivals“.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg 64. Martovskog festivala, u petak, 31. marta 2017. godine u 19 časova u Domu omladine Beograda (Sala Amerikana) biće prikazan film „Zvuk lampaša“, rediteljke Antonije Milčeve iz Bugarske, snimljen tokom kampa „Interakcija 2016“.

Dan kasnije, u subotu 1. aprila u 19 časova u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda u okviru programa „Speed Introduction – festivals meet festivals“ biće predstavljen Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija” i Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc“.

„Interakcija“ ovogodišnjim učešćem na 64. Martovskom festivalu obeležava punih 10 godina prisustva na ovom festivalu. U periodu od 2007. do 2017. godine, u takmičarskom programu „Martovskog festivala“ prikazani su brojni filmovi snimljeni tokom kampa „Interakcija“.

Filmovi snimljeni tokom „Interakcije“ do sada su na Martovskom festivalu osvojili i značajne nagrade. Na prošlogodišnjem 63. Martovskom festivalu Stefan Krasiću je dodeljena Zlatna plaketa Beograda za najbolji domaći film u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma za dokumentarac „Ukras sveta“, a 2009. na 56. Martovskom festivalu, Zlatna medalja Beograda za najbolji eksperimentalni film dodeljena je Đuzepeu Sketinu za film HE- Helijum.img1

UKRAS SVETA U DUBAIJU

Dokumentarac Ukras sveta, Stefana Krasića, snimljen u okviru kampa Interakcija, biće prikazan u takmičarskom programu filmskog festivala Original Narrative u Dubaiju.

U nedelju, 26. marta 2017. godine od 16.30h, u sali Američkog univerziteta u Dubaiju, u takmičarskom programu Studentskog filmskog festivala kratkometražnog filma Original Narrative, biće prikazan Ukras sveta, Stefana Krasića.

Ovogodišnji festival biće održan od 25. do 27.marta i biće prikazano 39 dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova iz različitih krajeva sveta.

Ukras sveta, do sada, osvojio je nekoliko nagrada, između ostalih i Zlatnu plaketu Beograda za najbolji domaći film u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma na prošlogodišnjem, 63. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival).

više informacija


KONKURS

Poziv za prijavljivanje na konkurs za učešće na 12. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2017“ je otvoren do 30. aprila 2017. godine

detaljnije